Как да живеем по-пълноценен и ефективен живот? (част 1)

 

Здравейте, аз съм Папи. Искам да споделя с вас част от това, което съм научил през последните години и на което отчасти дължа резултатите си. Не смятам себе си за експерт в темите, за които ще говоря, но съм изпробвал всичко, което ще коментирам и най-важното, видял съм, че има положителен ефект върху моето цялостно състояние и моите резултати. Така че, мисля, че мога да бъда полезен на голяма част от вас. На места ще споделя конкретни идеи, които можете да използвате, на места просто ще се опитам да ви накарам да се замислите дали не пренебрегвате някои аспекти от живота ви, които всъщност оказват влияние.

В началото на моята покер кариера имах посредствени резултати и темпото, с което прогресирах не ме задоволяваше. Това ме караше да не спирам да търся положителна промяна. Не спирах да търся и да се запитвам, къде е проблемът и какво трябва да променя, за да постигна това, което искам. Докато не дойде един момент, в който осъзнах, колко важни са в действителност малките детайли. Нещата, които толкова много хора пренебрегват. Детайлите, които могат да ни дадат малък положителен ефект, но когато събереш 10 такива уж маловажни неща, се получава много значителна разлика. Ако всеки един от тези аспекти би ни дал по 2% предимство над конкуренцията, в крайна сметка ние имаме възможност да вземем значително предимство, което не е за пренебрегване. Ще ви запозная една по една с всички идеи, които са ми помогнали  и мисля, че може да помогнат и на вас.

Друго важно прозрение, до което достигнах е, че трябва да прилагам и да тествам на практика всичко, което научавам. Ако искате да имате различни резултати в сравнение с досегашните ви, трябва да промените начина си на живот. Ако искате да промените себе си, трябва да започнете да правите неща, които не сте правили досега. Ако искате да се развивате, трябва да излезете извън комфортната си зона. Знам, че не е приятно, но повярвайте ми, няма също да ви е приятно, ако след години таите една дълбока тъга в себе си и съжалявате за всички пропуснати възможности, съжалявате, че не сте живели на предела на възможностите си и това ви кара постоянно да се питате “Ами ако бях положил повече усилия, ами ако бях дал всичко от себе си…какъв ли щеше да е животът ми сега?”

ВАЖНО: за да има ефект от прочитането на този материал, трябва задължително да приложите прочетеното във вашия живот.

Визия

От изключително важно значение е да си изградите ясна визия, към която да се стремите. Да имате ясна представа какъв човек искате да бъдете, какви качества искате да притежавате, какво искате да постигнете в този живот. Не само по отношение на покера, а във всяка една сфера от живота ви. Няма как да бъдете истински щастлив и мотивиран всеки ден, без ясно да сте си изяснили отговорите на тези въпроси. Няма да засягам в дълбочина цялата тази тема, ще поговоря само за покер визията ни.

Ако искаме да имаме мотивация да учим и да работим над покер играта си, ние трябва да знаем какъв е смисълът на целия този труд. Помислете каква е причината да играете покер, какво точно ви харесва в покера. Помислете, какво искате да постигнете в покер отношение. Защо искате да постигнете тези успехи, как бихте се чувствали, ако го сторите?

След това си направете текстов файл, в който си оформете списък с всички методи, които смятате да използвате, за да работите над покер играта ви (като след края на тази поредица от статии, можете да добавите и детайлите извън покера, на които искате да обърнете внимание). Направете това СЕГА, спрете с всички други дейности и си изяснете тези въпроси. Ако не го направите сега, най-вероятно няма да го направите никога.

Ако сте положили нужните усилия, оттук нататък вие ще имате ясна идея как да се развивате в покера. Обновявайте документа, който написахте, винаги когато ви идват нови идеи. Не спирайте да търсите нови и по-добри методи за работа над покер играта ви, които може преди да не сте подозирали, че са възможни. Използвайте списъка като ориентир по пътя на покер развитието ви. Така винаги, когато искате да работите върху качеството на покер играта ви, ще имате списък от дейности, които можете да вършите. Също така не пренебрегвайте факта, че някои активности биха ви дали по-добър прогрес от други. Най-често най-трудните задачи, задачите, които правите с най-голямо нежелание, биха ви дали най-голям напредък.

Фокусът ви трябва да бъде изцяло над процеса на усъвършенстването ви, над действията, които предприемате и над задачите, които изпълнявате. Полагайте нужните усилия, работете над задачите си и не забравяйте, че резултатите в краткосрочен план са абсолютно безполезни. Нито могат да ви дадат ясна представа за настоящите ви умения, нито могат да ви дадат ориентир дали начинът, по който работите в момента, е правилен.

Енергия

След като имате ясна идея как да работите над покер играта си, колко бързо ще прогресирате ще зависи изключително много от количеството енергия, с което разполагате през деня. Много грешно е да смятаме, че времето е най-ценният ни ресурс. Дори и да имаме цялото време на света, ако нямаме енергия през това време, ние няма да можем да свършим нищо. Порада тази причина, трябва да започнете да обръщате внимание на начина, по който менаджирате вашата енергия.

Ще засегна всички аспекти, които смятам за важни и които до много голяма степен определят количеството ви енергия през деня.

Хранене

Най-важната част са храната и течностите, които консумираме. Ако не се храните здравословно, няма да можете да използвате пълния потенциал на възможностите си. Това е една от най-големите и значими промени в живота ви, която можете да направите. Има безброй ползи от тази промяна, ще се чувствате по-добре, ще бъдете по-здрави, ще се разболявате по-рядко, ще бъдете по-жизнени и енергични. В интернет има много материали за здравословно хранене и не смятам да засягам тази тема в дълбочина. Идеята ми е да ви накарам да се замислите и да придадете нужната важност на тази точка. Сами можете да пробвате, да се храните и да пиете само нездравословни храни и напитки за няколко дни и да следите как ви реагира тялото. Следващите няколко дни да приемате само здравословни храни и несъмнено ще усетите огромна разлика в цялостното ви състояние и качеството ви на работа през деня.

Не ви карам да започвате да следвате диета или нещо подобно. Тук става въпрос за промяна на отношението ви към храната и промяна в хранителните ви навици. Моят съвет е да изключите от менюто си всички храни, които е всезнайно, че са вредни (като пример: сладки изделия, газирани напитки, сокове, чипсове, пържено и т.н). Поинтересувайте се от тази тема и си извадете изводи за себе си. Следете кои храни ви карат да се чувствате добре и да бъдете енергични и консумацията на кои храни ви кара да се чувствате вяли и уморени. Също така, имайте предвид, че преяждането също би ви карало да се чувствате уморени. Най-важно е поне в дните, в които работите, да се храните правилно.

Вода

Течносите, които консумирате, също са от голямо значение. Най-добрият вариант е да пиете само вода. Аз лично не пия нищо друго освен вода, чай и фрешове (без захар :)). Има различни твърдения колко вода е най-добре да се приема на ден. Точна формула няма, защото това зависи от години, тегло, пол, метаболизъм, дейностите, които извършваш и други фактори. Като ориентир можем да кажем 2.5-3.5л вода на ден за мъже и 2-3л за жени. Задължително трябва да имате предвид, че дехидратирането води до чувство за умора и ленивост. Също така имайте предвид, че кафето ни дехидратира и ако пиете кафе, трябва да пиете повече вода.

Винаги, когато започнете да чувствате умора, изпийте известно количество вода, веднага ще забележиет, че се чувствате по-жив и по-енергичен. Често първите признаци на глад са причинени от липса на вода и в дейнствителност не сте гладни, а просо трябва да пиете вода. Аз следвам следната формула – пия вода -> след 30мин ям -> 1ч – 1ч и 30мин след храна не пия вода -> пия вода няколко пъти като спирам 30мин преди следващото ми хранене (като най-често когато пия вода, пия по по-големи количества). Водата, която пиете е най-добре да бъде със стайна температура или с температурата на тялото ви.

Ако досега сте пили доста по-малко вода от колкото е нужно, не правете рязко промяната. Увеличавайте водата с малко всеки ден, докато не стигнете желаното количество. В началото ще ходите до тоалетната доста често и ефектът от приема на вода ще бъде по-малък. Това е нормално, защото тялото ви е свикнало да задържа вода, защото знае, че вие до сега рядко сте му доставяли. След 1-2 седмици организмът ви ще свикне с новия прием на вода и ще спре да задържа вода в себе си. Това ще ви накара да се чувствате много по-добре.

Физическа активност

Застоялият начин на живот води до значителен спад в количеството енергия, която имате през деня. За да имате добро ниво на енергия, трябва да поддържате тялото си здраво и активно.

Вкарайте си навик да правите упражнения вкъщи – лицеви опори, клекове, подскоци и всякакъв друг вид упражнения биха ви помогнали.

Изпробвайте различни видове спортове и намерете този, който ви доставя най-голямо удоволствие. Просто намерете нещо, което да правите с кеф и да ви поддържа физическата активност.

Не използвайте оправданието, че сте мързеливи или че спортът не е за вас. Със сигурност има някаква физическа активност, която би ви допаднала. Намеретя я, практикувайте я за известен период и ще видите драстична промяна в енергията ви през деня.